joi, 26 noiembrie 2015

Biserica Trup al lui Hristos

Biserica Trup al lui Hristos nu este o societate realizată conform unor principii la care se adera individual ci este un Trup tainic legat întodeauna de Cap care pătrunde mădularele de puterea Lui pentru a le învăța, sfinți si conduce la mântuire.
Existenţa omenească păcătoasă şi dezorientată este transformată într-o unire - comuniune care nu este doar o adunare, o sumă de indivizi, ci o pliromă care, la rândul ei, nu este doar cantitativă ci calitativă, principiul ei unificator fiind forţa vie a Fiului lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie de Nyssa spune că: "Ecclesiastul conduce spre unitare pe cei care s-au rătăcit şi risipit, făcând din ei o singură turmă, pentru ca nici unul să nu fie neascultător la glasul Bunului Păstor care vivifica toate ... Acesta se numeşte Ecclesiast ca şi Doctor, Viaţă, Înviere, Lumină, Cale, Uşă, Adevăr și toate imnele pentru iubirea de oameni".
  Biserica este o comunitate în activitate, iar în ea sunt activate mădularele în intimitatea relaţiilor personale stabilite între Capul ei şi aceste mădulare.  Biserica extensiune spațio-temporală a lui Hristos în lume, este mediul unde se află prezentă și acționeaza Sfânta Treime.
Comuniunea bisericeasca e forma necesara pe care o ia iubirea fata de Dumnezeu si iubirea intre ei a celor ce primesc in ei iubirea Treimii prin Sfantul Duh. Comuniunea bisericeasca, cu slujirile randuite prin har dumnezeiesc, e forma necesara pe care o ia depasirea adevarata a orgoliului individualist care e obstacolul principal in calea iubirii. Mergand mai adanc in comuniune prin iubire se da nu numai de adevarul Treimii, ci si de cel bisericesc care este o reflectare a adevarului treimic trait in comuniune.
In Biserica, in comuniune, fiecare om traieste din viata intregii umanitati, devenita Biserica. In acest fel fiecare om este umanitate. In aceasta comuniune care e Biserica nu intra numai neamul omenesc, ci si adunarea ingerilor face parte din ea deopotriva. Comuniunea noastra in Biserica, prin Fiul lui Dumnezeu, devine cu atat mai mare cu cat El a unit din nou lucrurile pamantesti si cele ceresti, cu cat El a distrus zidul de separare dintre lumea ingerilor si a oamenilor. Omul devine o fiinta universala, viata lui in Dumnezeu il uneste cu viata intregii creatii prin legaturile iubirii cosmice.
Cu forţa unificatoare a iubirii pe care o soarbe din Hristos, Biserica are misiunea de a contribui prin activitatea credincioşilor ei, prin cooperare şi dialog cu adepţii altor religii sau cu oamenii de bună credinţă de pretutindeni, la depăşirea rupturii dintre aspectul material şi cel spiritual al globalizării şi să înainteze cu creaţia spre realizarea recapitulării ei depline în Hristos, după planul divin al Tatălui ceresc, prin puterea iubitoare a Duhului Sfânt.

Un comentariu:

  1. Mult curaj si inspiratie, pentru ca vorba ti-e asa de lina! Iti doresc sa ajungi la sufletul cat mai multor crestini!

    RăspundețiȘtergere